Bloggskola för dig som funderar på att starta en blogg eller fräscha kunskaperna. För att denna guiden ger dig en snabb överblick eller Liten fördjupning i att blogga.

Innan du skapar din blogg/kanal

Nisch

Vad ska du skriva om? För mig handla blogga om att välja vad du ska skriva om med specifikt. Till en början kan det vara svårt att veta exakt vad du vill skriva om. Ofta blir det brett som

 • Om mitt liv
 • Mat
 • Mode

Men även om du börjar bett så tror jag att du kan nischa in dig riktigt bra. För kategorin eller nischen som du väljer kommer att göra att du blir en i mängden. Men det kan också få dig att sticka ut från mängden. Vill du gå mer in på djupet hur du väljer rätt för dig?

Hitta rätt namn

Skälet till att namnet inte är först för att bestämma namn som passar din blogg, är det bra att veta vad du ska skriva om. För ju mer nischat ditt namn är ju lättare får de som är intresserad av din blogg att hitta den.

 • Finns det ord speciella ord inom din nisch som du kan använda dig av?
 • Finns det synonymer till något ord du gillar? Eller en annorlunda stavning?
 • Ditt namn är alltid ett säkert val.
pennor

Nivån du vill nå

Att blogga på olika nivåer har inte med proffs eller hobby att göra. Utan för mig delar jag in det i nivån på vilken kvalitet du vill ha. Denna bloggskola handlar om att du ska hitta rätt för dig.

 • Hur mycket vill du investera i din blogg?
 • Vad vill du få ut av att blogga?

Att investera i bloggen kan vara allt från att köpa in webbdesign och webbhotell. Till tid att lägga på att sitta själv och få ordning på den. Men det viktigaste av allt är din motivation för att blogga. Och det handlar om att veta vad du vill få tillbaka av alla dom timmarna du sliter för att få ihop inlägg.

Bygga upp bloggen från grunden!

Kategorierna som du använder dig av

En bloggskola passar in i dom kategorierna som jag valt mig att använda mig av. Och kategorier ska inte vara något som begränsar dig. Utan mer en hjälp för att ge ditt innehåll struktur.

pennor

Utan innehåll ingen blogg

Hur du bygger upp ditt innehåll kan hjälpa dig att nå besökaren lättare. Berätta nyckelpunkten i ditt innehåll direkt. Eller i alla fall i början. Varje inlägg ska bara ha en fråga som du besvara. Som typ:

 • Vad har du gjort idag?
 • Varför är denna den bästa datorn?
 • Hur du rensar ditt hem?

Har du fler frågor? Grymt då har du många fler inlägg. Det jag har märkt och det finns mycket undersökningar som styrker att det blir inte lika effektfullt om vi hoppar mellan massa olika ämnen i samma inlägg. Så min rekommendation är att hålla dig till en specifik sak i varje inlägg.

Vill du ser hur du kan planera ditt innehåll?!

Hitta rätt bilder

Det är obligatoriskt att ha med minst en bild per blogginlägg. Välj alltid dina egna bilder först innan du använder dig av “stockp hotos”. Som du får använda dig av men dom bilderna lär finnas på många andra ställen och det gör att du blir mindre unik och personlig.

Om du inte hittar en bild som passar kan du:

 • Lägga text som passar på vilken bild som helst.
 • lägga in en ruta med en solid färg som du lägger in en emoji eller ikon som passar ditt innehåll.

Vill du gå djupare ner i vad storleken på din bild kan hjälpa dig?

Klicka dig vidare här!

Kopp, mobil på skrivbord

Hitta din röst

Här i bloggskolan så går vi genom hur du bygger upp ditt sätt att publicerar på webben. Din röst är hur du unikt uttrycker dig som bara du kan. Men som så mycket annat handlar det om vad du väljer.

 • Om du läser något du skrivit högt? låter det som du vill?
 • Skiljer det sig emellan så du skriver och hur du pratar om samma sak?

Nu kommer tricket som är supersvårt och jag har inte helt grepp om det alltid. Att fånga energin som du har när du berättar samma sak för en vän som när du skriver i din blogg.

Nå ut och hitta läsare!

Välj din plattform

Det finns två val:

 1. Blogga på någon annans sida.
 2. Blogga på sin egna sida.

För och nackdelarna med båda men den viktigaste frågan är vad vill du investera? För det avspeglar sig som vi tidigare diskuterade. Vilken nivå vill du lägga dig på? Och vad betyder den nivå för dig?

enklaknep webben
enklakneps policy

Sprid din länk

När du har grymt innehåll på din blogg så är det dags att se till att bli hittad. Dels kan du bli det när du skriver om specifika ämnen via Google. Men du kan även använda dig av:

 • Posta din länk i olika relevanta diskussioner på Facebook.
 • Lägg upp det på din Instagram.
 • Kommentera på andras bloggar.
 • Hitta andra forum där du kan posta din länk.

Länkkärlek till din blogg hjälper dig på massa olika sätt. Klicka dig vidare för att gå in på det!

Hitta din “Tribe”

Vi gillar de som är lika vi. Därför är det så viktigt att hitta de som kan vara med och heja på dig lika väl som att du hejar på dom. Se till att skapa ett värde, där du ger. Att hitta sin “tribe” för mig är att hitta en win-win för dom som besöker dig.

 • Din “tribe” är byggd på dina fans men mer lojala.

Har du inte bloggat innan, kan du skapa en person för att se vilken typ som passar in i din “tribe”. Vill du ha hjälp i hur man skapar en person klicka in här!

Vill du ha mer?

Här nedanför kan du intresse anmäla dig till min mail lista och få tillgång till min exklusiva instagram. Där vi kan gå in mer på djupet med användbara knep som du kan applicera på din närvaro på webben.

Få tillgång till mer!

Fyll i fälten och få tillgång till saker inte berättar för dig om webben.